Nieuw #privacyprobleem #Facebook – ruim 6 miljoen privéfoto’s gedeeld zonder toelating

By | 15 dec 2018
Delen
Tussen 13 en 25 september zijn door een #bug in de app van #Facebook meer foto’s van 6,8 miljoen gebruikers gedeeld met apps van derden dan zou mogen. Dat heeft #Facebook zelf toegegeven. Het ging onder meer om foto’s die gebruikers wel hadden geüpload naar het netwerk, maar (nog) niet gepubliceerd op de site.

De #bug trof in het bijzonder gebruikers die toestemming gaven aan apps om hun foto’s te zien. Normaal gezien worden dan enkel foto’s gedeeld die de gebruiker op zijn tijdlijn plaatste. Maar door de #bug waren het er meer: ook foto’s die werden gedeeld op Marketplace of #Facebook Stories, en uploads die de gebruiker uiteindelijk niet publiceerde.

6,8 miljoen

#Facebook denkt dat tot 6,8 miljoen gebruikers en tot 1.500 apps getroffen zijn. Het bedrijf drukt zijn spijt uit en zegt dat het een tool zal uitrollen waarmee app-ontwikkelaars kunnen nagaan welke gebruikers met de #bug te maken kregen.

“We zullen met die ontwikkelaars samenwerken om de foto’s van de getroffen gebruikers te verwijderen”, zegt het bedrijf. De betrokken gebruikers krijgen ook een alert op hun #Facebook.

Ben ik getroffen?

#Facebook maakte ook een hulppagina aan waar gebruikers kunnen zien of ze getroffen zijn door het lek. Hier kan je controleren of je het risico loopt dat je foto’s per ongeluk gedeeld werden.

Als je niet bent getroffen, dan krijg je onderstaande melding te zien. “Jouw #Facebookaccount is niet getroffen door dit probleem en apps die je gebruikt, hebben geen toegang gehad tot je andere foto’s.”

Als je wél bent getroffen, dan raad Facebook aan om zelf actie te ondernemen. In dat geval kan je best naar de desbetreffende apps gaan met je Facebookprofiel om te controleren welke foto’s gedeeld worden.

Het bedrijf zegt nog dat het een tool zal uitrollen waarmee app-ontwikkelaars zelf kunnen nagaan welke gebruikers met de #bug te maken kregen. “We zullen met die ontwikkelaars samenwerken om de foto’s van de getroffen gebruikers te verwijderen”, zegt het bedrijf.

Dit is het zoveelste privacyschandaal waarmee de internetgigant het afgelopen jaar af te rekenen kreeg. Eerder dit jaar lekten de gegevens van ruim 87 miljoen gebruikers in het Cambridge Analytica-schandaal.